Økonomisk hjælp

Jeg har et indgående kendskab til de ydelser til forsørgelse, som kommunen udbetaler, herunder sygedagpenge, ressourceforløbsydelse, ledighedsydelse, fleksløntilskud, revalideringsydelse, kontanthjælp, uddannelseshjælp og integrationsydelse.

Det kan være næste umuligt at gennemskue, om man har fået den rigtig afgørelse. Kontakt mig og få en vurdering af din sag. Jeg tilbyder hjælp til ansøgning, partshøring og klage.


Hvem kan få kontanthjælp?

Hvis du ikke har andre muligheder for at forsørge dig selv, har du som hovedregel ret til hjælp fra det offentlige. Det kan være i form af kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse (overgangsydelse eller hjemrejseydelse)

Det er betingelse, at du aktivt søger arbejde og at du deltager i møder og rimelige aktiviteter som Jobcenteret sætter op, med mindre du er syg eller ikke har pasning til dine børn.

Er man gift har ægtefællen pligt til at forsørge. Det betyder, at hvis ægtefælle tjener det samme som det man tilsammen ville være berettiget til i kontanthjælp/uddannelseshjælp/m.v. , er man ikke berettiget til hjælp. Du kan se de aktuelle satser her

Hvis en gift person nægter at forsørge sin ægtefælle, eller er forsvundet, gælder der særlige regler.

Formue og kontanthjælp

Har man en formue på over 10.000 kr. som man bruge, så skal man som hovedregel gøre det først. Der er dog også undtagelser, hvor kommunen skal lave en konkret vurdering. De vigtigste er:

  • Hvis formuen er nødvendig for, at man kan blive boende i sin nuværende bolig, eller på sigt kan skaffe sig en bolig, hvis man ikke har en rimelig bolig ved ansøgning.

  • Hvis formuen har betydning for mulighederne for, igen at komme i arbejde eller starte uddannelse. Det kan være formue i bil der er nødvendig for at kunne søge job eller værdier der er afgørende, for at man efter en midlertidig krise kan genoptage selvstændig virksomhed.

  • Har man har en pensionsordning som kan tilbagekøbes, kan man få hjælp i 6 måneder, inden pensionsordningen skal bruges

  • Hvis formuen stammer fra en erstatning i forbindelse med en personskade du har været udsat for, vil som hovedregel ikke have betydning for retten til hjælp. Det gælder dog ikke udbetaling af tabt arbejdsfortjeneste og det gælder ikke udbetalinger fra pensionsordninger.

Du kan se på din kommunes hjemmeside, hvordan du kan søge om kontanthjælp.


Hvem kan få særlig støtte?

Særlig støtte er et tilskud til boligudgifter, der udbetales sammen med kontanthjælp/uddannelseshjælp/integrationsydelse. Det er en betingelse at du opfylder betingelserne for kontanthjælp, men ikke at du modtager ydelsen. Særlig støtte kan således udbetales som supplement til andre ydelser som sygedagpenge, arbejdsløshedsdagpenge, ressourceforløbsydelse, ledighedsydelse og revalideringsydelse.

Reglerne for særlig støtte er komplicerede, så det er vigtigt at bede om et skriftligt afslag der indeholder en begrundelse.


Udbetaling af sociale ydelser

Få hjælp til et overblik over hvilke muligheder der er for at søge hjælp til forsørgelse fra kommunen. Det kan være, du har fået et afslag på hjælp, du ikke mener er rigtigt. eller at kommunen har stoppet din udbetaling uden af give dig en afgørelse, du forstår eller måske slet ikke en afgørelse overhovedet.

Reglerne for modregning af indtægter og vurdering af formue er også komplicerede, så det kan være vanskeligt som borger selv at gennemskue om han har fået en korrekt behandling. Jeg vurderer din sag og hjælper dig med at skrive partshøringssvar, klage eller anmode om genoptagelse af udbetaling.


Tilbagebetaling af sociale ydelser

Har Kommunen eller Udbetaling Danmark opdaget, at du har modtaget for meget i sociale ydelser, er det ikke det samme, som at du skal betale tilbage.

Der er lidt komplicerede regler for hvornår og hvordan, der skal betales tilbage. Det kommer blandt andet an på, om du har modtaget pengene i god tro eller om du godt vidste, at du ikke var berettiget til pengene.

Jeg har desværre set mange sager, hvor både kommuner og Udbetaling Danmark beder borgerene om at betale mange penge tilbage, uden at der var gyldig grund til det, eller uden at sagen var undersøgt godt nok til, at der kunne træffes en afgørelse.

© Rådgiverbutikken - professionel socialrådgivning