Jobcenter


hjælp til Mødet med jobcentret

Foto: Peter Troest

Foto: Peter Troest

For mange er mødet med jobcentret svært. Får man den hjælp man er berettiget til? Kan det være rigtigt at en sag skal trække ud i årevis? Jobcentrenes opgave er at hjælpe borgerne, men desværre er der mange, der ikke føler sig hørt og som oplever, at de ikke får den hjælp, de har brug for. I dag oplever vi en stadigt manglende tillid til borgerne og borgerne har heller ikke tillid til jobcentret. Det er et rigtig dårligt udgangspunkt for et vigtigt samarbejde. Som privat socialrådgiver kan jeg hjælpe dig sikkert igennem.

Er du sygemeldt og har du brug for hjælp til at blive på arbejdsmarkedet, kan du læse mere om mulighederne under emnet arbejdsgiver

Uanset om du blot ønsker at købe en enkelt times rådgivning, for at få overblik over dine muligheder, eller om du har brug for et længere samarbejde, så er du velkommen til at kontakte mig.


Skal din sag i rehabiliteringsteamet?

Forud for mødet i rehabiliteringstemaet, skal der udfyldes et skema - “Den forberedende del” - eller min situation og mit CV på jobnet. Det er er krav at skemaet bliver udfyldt og er opdaterede , så medlemmerne af rehabiliteringsteamet får et godt indtryk af borgerens hverdag, udfordringer og ønsker for fremtiden.

Jeg oplever at mange er usikre på, hvor meget de skal fortælle, hvad de skal fortælle og hvordan oplysningerne bliver brugt og fortolket af kommunen. Jeg oplever også at sagsbehandlerne går meget let hen over opgaven. Jeg udfylder derfor som hovedregel skemaet sammen med mine kunder, inden mødet med kommune.

De fleste borgere er usikre på, hvad der skal ske på mødet i rehabiliteringsteamet. Rehabiliteringsteamet består af repræsentanter fra forskellige afdelinger af kommunen og en læge fra regionen. De vil ofte spørge borgeren hvordan det går og hvordan hverdagen fungerer.

Indstillingen fra rehabiliteringsteamet bliver i langt de fleste sager fuldt af kommunen, men hvis kommunen ikke vil følge rehabiliteringsteamets indstilling, skal sagen forelægges teamet igen, inden der kan træffes en afgørelse. Borgeren kan ikke klage over teamets indstillingen, men over den afgørelse kommunen efterfølgende træffer.

Det er voldsomt at sidde alene overfor 5-6 medarbejdere, så jeg vil altid anbefale at man har en bisidder med til mødet.


Hvad er jobafklaringsforløb?

Jeg oplever mange borgere der bliver bekymrede, når de får den besked, at deres sygedagpenge stopper, og de overgå til jobafklaringsforløb. Men hvad betyder det?

Jobafklaringsforløb giver samme muligheder for aktiviteter som sygedagpengeforløb gør.

Kommunen skal fortsat vurdere om borgeren er uarbejdsdygtig, men ikke om man opfylder én af de 7 betingelser for forlængelse af sygedagpenge.

Hvordan er økonomien under jobafklaringsforløb?

Under jobafklaringsforløb udbetales ressourceforløbsydelse i stedet for sygedagpenge. Ydelsen er uafhængig af formue og ægtefælles indtægt. Overgangen vil for de fleste betyde en lavere ydelse.

Får man udbetaling fra en pensionsordning, bliver udbetalingen ikke modregnet i sygedagpengene men den vil blive modregnet i ressourceforløbsydelsen. Det betyder ofte, at udbetalingen fra pensionsselskabet stopper.

Det kan således have store økonomiske konsekvenser, når sygedagpengene stopper.


hvad er vigtigt i et Ressourceforløb?

Er man i ressourceforløb, for at få udviklet og afklaret sin arbejdsevne, er det vigtigt at der rent faktisk igangsættes et forløb, der sikrer det nødvendige grundlag for, at rehabiliteringsteamet næste gang kan træffe en rigtig afgørelse. Det forløb der sættes igang skal være realistisk og beskrivelsen skal være grundig.

For at sikre en aktiv indsats, er der indsat yderligere retningslinjer og regler for forløbene fra 1.1.2022.

  • Er der ikke indenfor de første 6 måneder iværksat en social-, sundhedsfaglig- eller beskæftigelsesindsats, skal sagen - som hovedregel - igen forelægges rehabiliteringsteamet.

  • Er borgeren bekymret for, at en virksomhedspraktik eller andet forløb er foreneligt med borgerens helbred, er der ret til en personlig samtale med en læge fra regionen (sundhedsfaglig koordinator).

Der vil stort set altid indgå et forløb i virksomhedspraktik i et ressourceforløb. Jeg vil altid anbefale, at du selv skriver logbog under dit praktikforløb. Du kan hente et skema til logbog her


hvem har ret til Fleksjob?

Har man svært ved at klare sit arbejde, på grund af fysiske eller psykiske begrænsninger, er det relevant at få undersøgt hvordan man kan få hjælp, herunder om man kan have ret til et fleksjob.

Men hvordan griber man en ansøgning om fleksjob an?


hvem har ret til Førtidspension?

Hvad skal der til for, at man har ret til førtidspension, herunder seniorpension?

Jeg oplever borgere der har været på kontanthjælp i mange år, uden at der rigtig er sket noget. Måske fordi jobcentret ikke ved hvad de skal stille op? Imens bliver den helbredsmæssige situationen bare er blevet værre og værre. Det er ikke godt for nogen at stå i alene i den situation.

© Rådgiverbutikken - professionel socialrådgivning